Friday, June 11, 2010

Hari ni World Cup dah mula.


Penat aku tunggu nak stay up sampai kul 2, tapi pukul 12 dah k.o. Cis, terlepas r nak tengok kosert opening world cup, nak tengok pak2 negro nyanyi reggae ramai2. Xpe, aku boley trima lagi. Target nak tengok opening match pulak malam ni tapi berita kurang gembira pulak sampai. Mak aku cakap tadi,

"Kandar malam ni kita ramai2 sambut birthday uncle Ibrahim kat Perlis nah?"

Melepas lagi malam ni nampaknya. Nasib baik yang main malam ni kurang hot banding team2 lain.

Nasib baik Spain main lambat lagi, 16 Jun nanti.
Yeah, Spain memang "a PAIN in the S" kalau team korang lawan ngan diorang. Sebab pe? Sape2 yang tak pernah tengok Spain main, boley refer ngan Barcelona. Barcelona pun tak pernah tengok? Ko memang fan bola yang celop. Mesti sokong bola sebab bf/gf sokong, atau sebab x mau dipanggil ulu sempena sebulan pesta bola ni.
Kalau Spain main, team opponent memang ligan bayang je. Jangan harap nak curi bola. Jangan harap nak ada possesion lebih 40%. Jangan harap nak try lebih dari 6 kali. Sebab pe? Bola sentiasa ada kat kaki mamat2 Conquistador ni . So bila opponent nak dapat bola tu? Hanya bila

Torres (or any others) score.


Baru boleh keeper dia amik bola. Oh tak lupa jugak bila throw in, goal kick..ha tu je kot.

Aku selalu dengar orang cakap, "Lawan team cikai2 boley la menang.." Ye ke? hm...

Dari 2007 sampai sekarang, boley tahan banyak gak team2 otai kena makan ngan Spain. Italy, France, Argentina, Russia (boley gak r) German semua dah kena. England? siap 2 kali, home and away. Team2 "cikai" macam Poland, South Africa, Sweeden, Iraq, Finland, Greece, Denmark, Turkey tu kira ok la boley menang..kan?


Tapi aku rasa Villa ngan Cassilas ni ada darah Melayu kot. Humble memanjang. sepanjang build up world cup ni, diorang selalu je cakap "kami bukan faveret...england boley menang world cup..brazil team terbaik..kami perlu waspada.." Even coach Vicente pun cakap "kami kena hati2, xda yang pasti." Mungkin jugak pengalaman dalam Confederation Cup. Apapun, ikut resmi padi, makin berisi makin tunduk.

Paling kurang, x macam team bawah ni,

England:The Golden Generation.

Sebelum start lagi dah bising dah Beckham, Lampard, Ferdinand, Roooney, Gerrard. "Tahun ni tahun kami". Xpe, optimistik tu penting. Tapi x yah la sampai ngaku sendiri The golden generation. Buat malu je kalau kalah, dan memang kalah pun. Kesian kat fan2 bola yang hanya tengok Epl. Habis dunia bola diorang, hahaha.

Lastly, good luck untuk semua team. Semua orang nak menang, itu pasti. Semua orang nak berlagak, itu suka hati. Tapi aku tetap kata Spain boleh menang. Optimis? belajar dari Sven. The Golden Generation.

p/s: Aku tetap sokong England sebagai second team, sebab ada Gerrard, Johnson ngan Carragher. Tu yang best bila World Cup, semua faction unite nak menang untuk country. Boley tengok Rooney peluk Gerrard bila Rooney score hasil assist Gerrard. Boleh tengok Johnson kena maki ngan Terry bila Johnson cuai. Dan of course, boleh tengok awek2 hot sepanjang world cup.


6 comments:

Nazrin Saad said...

dah, jgn lwn USA sudah la.
team2 lain boleh makan, USA saja yg payah.

ye dak?

(baca ikut loghat perak kalau reti)

Fatin Mazelan said...

gerrard bukan germany ek? aku salah la ni.. hahaha

mikhaelahmad said...

Gerard keblab mana ye? bukan felda united kan?

say- O said...

memang x leh jumpa usa. jumpa lagi konpem ketaq lutut casillas.

gerrard england la fatin..

aku kalo boleh cuba nak jauhkan element2 club kat sini. x mau blog world cup, nanti jadi blog epl.

mikhaelahmad said...

er, that question doesnt meant for you. sorry, aku patut buh nama kat depan. hahaha

Fatin Mazelan said...

cibs~ kau ta baik perli orang felda dok.

bapak aku keje felda, mewah je skrg. lu jgn judge pakai muka depan buku je. heh.